Betaalmoeilijkheden
Heb je het lastig om alles op tijd en correct betaald te krijgen? Dan kan het Sociaal Huis jou helpen op vlak van budget- en schuldhulpverlening. Een maatschappelijk assistent bekijkt samen met jou wat de beste optie is.
Welke soorten budget- en schuldhulpverlening zijn er?
1. Administratieve ondersteuning en schuldbemiddeling
Heb je een brief die je niet begrijpt of die je niet zelf kunt invullen? Dan kan je hiervoor terecht bij een maatschappelijk assistent van het Sociaal Huis. Daarnaast kun je bij het Sociaal Huis terecht voor allerlei attesten en aanvragen, zoals het attest inkomenstarief voor kinderopvang of voor de aanvraag van een inkomensvervangende tegemoetkoming. Het Sociaal Huis kan je ook helpen bij een afbetaalplan van een bepaalde schuld die je niet in één keer kunt betalen.
2. Budgetbegeleiding
Een maatschappelijk assistent maakt samen met jou een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Over welke inkomsten beschik je en wanneer worden deze uitbetaald? Welke vaste kosten heb je en welke uitgaven moet je op langere termijn plannen? Op deze manier krijg je terug zicht op je budget. Bij deze vorm van hulpverlening blijf jij zelf je geld beheren en doe je ook zelf alle betalingen.
3. Budgetbeheer
Ook bij budgetbeheer maakt de maatschappelijk assistent samen met jou een overzicht van je inkomsten en uitgaven op. Er wordt een budgetplan opgemaakt waarin alle betalingen opgenomen worden. Hier wordt jouw geld door het OCMW beheerd. Je geeft de bevoegdheid aan een vaste maatschappelijk assistent om jouw inkomsten te beheren. Er wordt een budgetrekening op jouw naam geopend waarop alle inkomsten moeten overgemaakt worden. Alle betalingen worden door de maatschappelijk assistent uitgevoerd, maar dit gebeurt in samenspraak met jou. Je kan alles opvolgen via rekeninguittreksels of via de Belfius-app.
4. Collectieve schuldenregeling (CSR)
Soms kan je in een situatie terecht komen, waarbij je een te grote schuldenlast hebt en het niet meer mogelijk is alles af te betalen en tegelijk nog een menswaardig leven te leiden. In dat geval kan collectieve schuldenregeling een oplossing bieden.
Als de arbeidsrechtbank voor jou collectieve schuldenregeling goedkeurt, dan kan het jou helpen om een oplossing te zoeken voor je geldproblemen. Er wordt een schuldbemiddelaar aangesteld die jou moet beschermen tegen je schuldeisers. Als je goed meewerkt, kan de rechter na maximum zeven jaar beslissen om de rest van je schulden kwijt te schelden. Daarna kan je dus met een nieuwe lei starten. Collectieve schuldenregeling is niet gratis.
Hoe kan ik budget- en schuldhulpverlening aanvragen?
Voor alle aanvragen van budget- en schuldhulpverlening kan je terecht in De Roende (Hospitaalstraat 31 in Kortemark), meer bepaald in het Sociaal Huis.
Het Sociaal Huis doet weliswaar geen collectieve schuldenregeling. Wij kunnen jou wel helpen om te bepalen welke optie het best is voor jouw situatie én we kunnen je zeker ook begeleiden als je de collectieve schuldenregeling officieel wilt aanvragen.
Daarnaast kan je ook terecht bij volgende diensten:
- Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) voor budgetbegeleiding en administratieve ondersteuning
- Een (pro-Deo)advocaat aanvragen om collectieve schuldenregeling aan te vragen
- Dyzo voor zelfstandigen en ondernemers
Contact informatie
Sociaal Huis
De Roende
Hospitaalstraat 31
8610 Kortemark- T: 051 575 575
- sociaalhuis@kortemark.be
Openingsuren
- Vandaag open van 09:00 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00
- Morgen open van 09:00 tot 12:00