Tips voor organisatoren
Hieronder geven we enkele praktische tips mee voor wie een evenement wil organiseren. Misschien komen ze jou ook wel goed van pas.
Een aanvraag indienen om een evenement te organiseren
Tegenwoordig vraag je als organisatie van een groter, publiek toegankelijk evenement eerst de goedkeuring aan via de online tool van RIHO Seas. Doe dat minstens twee maanden op voorhand. Da's de eerste en misschien ook wel de belangrijkste stap in heel je verhaal.
Wil je weten of je al dan niet via RIHO Seas moet werken, klik dan door naar deze pagina.
Drankvergunning
Wil je op je evenement ook gegiste of sterke dranken verkopen? Denk er dan zeker aan om tijdig je drankvergunning aan te vragen!
Gratis vrijwilligersverzekering
In heel wat gevallen ben je als organiserende vzw verplicht om je vrijwilligers te verzekeren tegen burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Maar ook als je geen verzekeringsplicht hebt, is het verstandig om je vrijwilligers goed te beschermen. Dat kan met deze gratis vrijwilligersverzekering van de Vlaamse overheid. Je hebt als erkende organisatie recht op 1.000 gratis vrijwilligersuren. De verzekering is vooral interessant voor occasionele of tijdelijke initiatieven.
Meer details over de verzekeringsplicht en de gratis vrijwilligersverzekering vind je ook op www.vrijwilligersverzekeren.be van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.
Rolcontainers en evenementencontainers
Afvalintercommunale MIROM biedt de verenigingen van de 12 aangesloten gemeentes, waaronder dus ook Kortemark, de mogelijkheid aan om rolcontainers of evenementencontainers bij hen af te nemen aan een voordelig tarief. De rolcontainers zijn vooral praktisch voor kleinere evenementen tot 500 aanwezigen, de evenementencontainers zijn dé oplossing voor nog grotere evenementen.
Je kunt trouwens ook bij hen terecht voor de huur van herbruikbare bekers.
Transparante afvalzakken
Wie bedrijfsrestafval aanbiedt in zakken in een container, moet hiervoor sinds 2023 transparante zakken gebruiken. Zo kan de inzamelaar snel en makkelijk een visuele controle uitvoeren op sorteerfouten. Aangezien het Lokaal Bestuur Kortemark ook als een bedrijf beschouwd wordt, betekent dit dat deze regeling ook geldt voor de zakken in de afvalcontainers bij OC Kouter, OC Gildezaal en OC Albatros.
Met andere woorden: organiseer je met je vereniging een activiteit, eetfestijn of dergelijke, dan dien je je afval ook in doorzichtige zakken in de rolcontainer achter te laten. Zo kunnen de ophalers beter controleren of er bijvoorbeeld geen karton of glas in deze zakken is meegegeven.
Wie deze verplichting niet nakomt, riskeert een boete. Doorzichtige afvalzakken – ook voor grote volumes – zijn te koop in warenhuizen en doe-het-zelfzaken. Meer info via vrijetijdsloket@kortemark.be of 051 56 61 08
Perslijst en Uit In Kortemark
Als je iets organiseert, dan wil je dat natuurlijk ook zo veel mogelijk onder de aandacht van het grote publiek brengen. Bij de documenten in bijlage kan je een perslijst terugvinden. Op vandaag willen journalisten vooral een verhaal kunnen brengen. De kans dat je eetfestijn zomaar een halve pagina in de krant zal krijgen, is behoorlijk klein geworden. Maar misschien is er wel een interessante invalshoek om je nieuws te brengen: doe je het met je vereniging om de ziekenhuiskosten van een zwaar ziek kindje te helpen betalen? Of koos je een opvallende locatie uit voor je souper? Of zullen jullie allemaal verkleed rondlopen? Dan pikt de media het misschien wél op. Wees dus creatief.
Voeg zeker ook je evenement toe op de Uit Databank. Die wordt door heel wat instanties overgenomen en ook de uitkalender van het gemeentelijke infomagazine De Krekelaar is er gedeeltelijk op gebaseerd. De activiteiten die op de homepage van deze website te zien zijn, komen trouwens ook allemaal uit diezelfde databank.
Contact informatie
Vrije Tijd
De Mouterij
Brouwersplein 3
8610 Kortemark- T: 051 56 61 08
- vrijetijdsloket@kortemark.be
Openingsuren
- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten