Fair Trade Gemeente

Onze gemeente draagt sinds 2012 met trots de titel ‘Faire Gemeente’. Daarmee engageren we ons om eerlijke handel, met oog voor mens en planeet, te ondersteunen. We willen als lokaal bestuur een voorbeeldrol opnemen, verschillende lokale partners verbinden en ondersteunen, en een fair actieplan uitwerken om ons engagement nog meer te verankeren.

Dit doen we niet alleen. In Kortemark zijn er heel wat organisaties en verenigingen, producenten en bedrijven, handelaars en winkels met LEF. Zij denken én doen Lokaal, Ecologisch en Fair.  Zo werken ze mee aan een duurzame en eerlijke samenleving.

Criteria

Om de titel Fair Trade Gemeente te behouden, moeten we ons inzetten voor eerlijke handel. Dit engagement wordt afgetoetst aan de hand van zes criteria:

  • Ons lokaal bestuur beslist om minstens twee fairtradeproductenaan te kopen. Denk maar aan koffie en thee voor vergaderingen, evenementen of recepties, maar ook aan faire werkkledij. Ook communiceren we over fair trade naar zowel personeel als inwoners.
  • Er zijn minstens twee fairtradeproducten beschikbaar in lokale winkels en horecazaken. Deze faire partners communiceren hierover naar hun klanten.
  • Scholen, bedrijven en organisaties (zoals een jeugdbeweging, sportclub of vereniging) gebruiken fairtradeproducten, organiseren educatieve campagnes over fair trade en communiceren hierover.
  • We organiseren evenementen, acties of campagnes die de aandacht van de (lokale) media trekken. Zo proberen we het grotere publiek te bereiken.
  • Er is een actieve trekkersgroep die initiatieven onderneemt om de titel Faire Gemeente te behouden.
  • We zetten acties op rond lokale en duurzame voeding. Daarbij gaat het ook over ecologisch (bijvoorbeeld zonder pesticiden) en lokaal geproduceerde producten.

Noord-Zuidraad

Al enkele jaren kan onze gemeente rekenen op het engagement van de Noord-Zuidraad. Deze groep staat altijd klaar om een stapje verder te gaan: voor fair trade én duurzaamheid. 


Contact informatie