FairTrade

Wat is FairTrade?

FairTrade biedt een systeem aan dat het mogelijk maakt om internationale handel te voeren met meer rechtvaardigheid, respect en gelijkheid. Dit betekent dat sociale, ecologische en duurzame aspecten primeren, en dat mensenrechten en milieu gerespecteerd worden.

Zo worden er gegarandeerde minimumprijzen afgesproken en ontvangen de Fairtradecoöperaties een Fairtradepremie die besteed kan worden aan gemeenschapsprojecten (onderwijs, gezondheidszorg, enz.) of bedrijfsontwikkeling. Producenten krijgen op deze manier toegang tot vorming om de problemen waarmee ze worden geconfronteerd het hoofd te bieden: coöperatieve besturen, verhogen van de productiviteit, teelt diversifiëren, aanleren van milieuvriendelijke landbouwmethodes, zich aanpassen aan de klimaatverandering, enz.

Dit wordt verankerd in een controle– en certificatie (of labelling) systeem. Meer daarover vind je op de webpagina van FairTrade Belgium.

Wat is de link tussen FairTrade en duurzaamheid?

Er zijn heel wat definities en betekenissen terug te vinden over duurzaamheid. Er is één definitie waar steeds naar teruggegrepen wordt: de verduidelijking van ‘duurzame ontwikkeling’ verwoord door de Verenigde Naties in 1987.

"Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen."

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

In september 2015 worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) aangenomen door de Verenigde Naties. Gedurende de komende jaren moeten zeventien SDG's een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op koers richting duurzaamheid te plaatsen. Deze doelen die één en ondeelbaar zijn, reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, sociale en ecologische aspect.

Deze doelen vormen een unieke fusie van twee mondiale agenda’s: duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. De nadruk van deze agenda ligt op ‘universaliteit’. Wat betekent dat de implementatie niet enkel in het Globale Zuiden moet gebeuren, maar over de hele planeet.

Meer info over de zeventien doelstellingen vind je in dit filmpje.

Door boeren te voorzien van een eerlijk inkomen kunnen ze investeren in een duurzame toekomst voor zichzelf en hun bedrijf. Zo zorgen we voor een goede start voor de behoeften van de toekomstige generaties. Bovendien verbiedt FairTrade het gebruik van bepaalde pesticiden die schadelijk zijn voor het milieu en moedigt boeren aan het gebruik van pesticiden te verminderen.

FairTrade zet op die manier in op verschillende SDG’s zoals: geen armoede, gendergelijkheid, waardig werk en economische groei, klimaatactie, verantwoorde consumptie en productie.

Is FairTrade gelijk aan bio?

Het Fairtradelabel is geen bio certificatie, maar het eist dat de productiewijze oog heeft voor het milieu. Zo is er een verbod op schadelijke pesticiden en genetisch gemodificeerde zaden, worden natuurlijke hulpbronnen beschermd en wordt de biologische landbouw aangemoedigd dankzij een hogere Fairtradepremie wanneer producenten naast FairTrade ook bio gecertificeerd zijn.

Hoe pakken wij dit aan?

Samen met de Noord-Zuidraad maakten we een actieplan. Dit omschrijft concrete acties voor de komende zes jaar.

Het lokaal bestuur neemt zijn voorbeeldrol op en zet onder andere in op een fair en duurzaam aankoopbeleid. 

  • We zetten zo veel mogelijk in op de aankoop van fair trade voeding en faire textiel, zowel voor onze eigen werking als tijdens evenementen.
  • Door het organiseren van verschillende activiteiten zoals infoavonden, docuvoorstellingen, ontmoetingsmomenten, enz. willen we inwoners bewust maken. We werken hiervoor samen met lokale verenigingen die sterk verankerd zijn in het Globale Zuiden.
  • We zetten onze schouders onder nationale campagnes, zoals Week van de Fair Trade.
  • We gaan actief op zoek naar faire partners binnen de gemeente. Hen willen we ondersteunen in hun acties en inzetten als ambassadeurs. Is jouw organisatie of bedrijf bewust bezig met lokale, ecologische en fair trade aankopen en acties? Neem dan contact op via sofie.desmet@kortemark.beMeer info vind je hier.

Contact informatie