Orgaandonatie

orgaandonatie

Wat ?

Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. Als je sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen je organen, weefsels en cellen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat je daar nu al over nadenkt en je registreert als donor.

Orgaandonor ben je in België in principe automatisch. Toch is het aangewezen om je ook als zodanig te laten registreren. Op die manier zorg je ervoor dat je familie bij je overlijden niet voor een vervelende keuze komt te staan. Of ben je er net heel zeker van dat je niet wil overgaan tot orgaandonatie? Ook dit kan je laten registreren.

Voorwaarden

  • Om een wilsverklaring inzake orgaandonatie te tekenen, moet je minstens 12 jaar zijn.

Uitzonderingen

Wanneer volgende voorwaarden vervuld zijn, kunnen ouders in plaats van hun kind een wilsverklaring ondertekenen:

  • Het kind is jonger dan 12 jaar
  • Het betreft een verzet tegen orgaandonatie

Procedure

In de 'verklaring donatie menselijk lichaamsmateriaal' staan 4 beslissingen waar je uitdrukkelijk toestemming voor kunt geven, waartegen je je kunt verzetten of waarvoor je een eerdere wilsverklaring kunt intrekken:

  1. donatie van organen voor transplantatie
  2. donatie van weefsels en cellen voor transplantatie
  3. donatie van organen, weefsels en cellen voor de vervaardiging van geneesmiddelen
  4. donatie van organen, weefsels en cellen voor wetenschappelijk onderzoek.Opgelet: dit soort donatie is niet hetzelfde als uw lichaam afstaan aan de wetenschap.

Hoe registreren?

Je wilsverklaring registreren kan op drie manieren:

  • via de elektronische zelfregistratie op www.mijngezondheid.be. Elektronische zelfregistratie is niet beschikbaar voor minderjarigen en personen die niet in staat zijn hun wil uit te drukken.
  • bij je huisarts
  • bij onze dienst Burgerzaken (maak een afspraak)

Contact informatie