Reispas / Visum

reispas paspoort

Reispas

De officiële naam voor een reispas (niet hetzelfde als een visum, zie lager) is eigenlijk 'paspoort'. Je hebt het niet voor álle bestemmingen nodig: voor een bezoek aan één van de EU-landen volstaat je gewone identiteitskaart. Een geldig paspoort is dus wel nodig voor een reis naar de meeste landen buiten de EU. Zowel kinderen als volwassenen hebben een eigen paspoort nodig. Bij twijfel bel je best het consulaat van het betreffende land of het reisbureau.

Traditionele paspoorten worden sinds 2014 vervangen door elektronische, waaraan biometrische componenten worden toegevoegd. De biometrie bestaat uit 3 pijlers:

  • het scannen van de foto volgens internationale normen
  • het nemen van vingerafdrukken
  • de registratie van de handtekening, geschreven op een elektronische PAD.

Minderjarigen

Ook een kind, zelfs een pasgeborene, heeft een eigen reispas nodig wanneer het naar een land reist dat voor de binnenkomst op zijn grondgebied een reispas vereist. 
Bij de aanvraag van een reispas voor minderjarigen (-18 jaar) is een machtiging noodzakelijk van de ouders of van de persoon die het ouderlijk gezag uitoefent. Deze moet dan ook persoonlijk bij de dienst Burgerzaken de aanvraag komen ondertekenen, samen met de minderjarige.

Geldigheid

Kom je een reispas aanvragen, weet dan dat dit maar 7 jaar geldig blijft. Voor kinderen jonger dan 18 is dat zelfs maar 5 jaar. Een reispas zomaar verlengen is niet mogelijk: bij controle moet je immers op je foto gelijken. Is dat niet meer het geval, dan moet je sowieso een nieuwe reispas aanvragen.

Meebrengen bij de aanvraag

  • identiteitskaart,
  • betaalkaart of cash (voor de tarieven zie hieronder)
  • vorige reispas of bewijs van verlies afgeleverd door de politie (indien van toepassing)

Een pasfoto kan je gratis laten maken ter plaatse bij het loket van de dienst Burgerzaken.

Aanvraag reispas - dienst Burgerzaken


Procedure reispas

Meld je persoonlijk aan bij onze dienst Burgerzaken. Minderjarigen moeten vergezeld zijn van één van beide ouders.

De handtekening die je zult moeten plaatsen op de aanvraagformulieren komt ook in de reispas te staan. Vanaf hun 6 jaar schrijven de kinderen zelf hun naam op het aanvraagformulier.

Je krijgt de keuze tussen een gewone en spoedprocedure, die mee de prijs bepalen.
Bij de gewone procedure wacht je maximaal 2 weken op je reispas, bij de spoedprocedure is dit 24 uren mits aangevraagd voor 14 uur (let op: er kan in het weekend niet geleverd worden!).

De reispas moet bij de aanvraag betaald worden. Je krijgt hier een ontvangstbewijs van, dat je bij afhaling van de reispas moet afgeven.

Prijs 

Meerderjarigen:

Gewone procedure: 70 euro
Spoedprocedure: 270 euro

Superspoedprocedure: 330 euro (na 4,5 uren af te halen in Brussel)

Minderjarigen:

Gewone procedure: 40 euro
Spoedprocedure: 240 euro

Superspoedprocedure: 300 euro (na 4,5 uren af te halen in Brussel)

Visum

Voor sommige landen heb je naast een reispas ook nog een visum nodig. Om welke landen het gaat, kan je terugvinden op www.diplomatie.belgium.be van de Federale Overheidsdienst voor buitenlandse zaken.

Procedure visum

Een visum voor een bepaald land moet je aanvragen op de ambassade of het consulaat van dat land.

Meer informatie

Voor verdere inlichtingen kan je terecht op www.diplomatie.be.


Contact informatie